Το νησί μας!

Ανακαλύψτε την Αντίπαρο

Σας καλωσορίζουμε σε ένα από τα πιο ήσυχα και μαγευτικά νησιά των Κυκλάδων. Η Αντίπαρος θα σας μαγέψει αμέσως με τις όμορφες και διαφορετικές της παραλίες από τις οποίες θα πρέπει να ανακαλύψετε αυτή που σας ταιριάζει.

Ο ήσυχος πλακόστρωτος και κεντρικός μας δρόμος ανηφορίζει από το λιμάνι του νησιού και καταλήγει στην πλατεία, στην οποία βρίσκετε την νυχτερινή μας διασκέδαση όπου θα μπορέσετε να πιείτε το ποτό σας καθισμένοι έξω στις καρέκλες η μέσα στα bars ακούγοντας την μουσική που σας ταιριάζει. Στην πλατεία θα βρείτε επίσης και το παλαιό μας κάστρο και την πλούσια ιστορία του.

Στα οχτώ χιλιόμετρα νότια του νησιού μας βρίσκετε και το σπήλαιο με τους αρχαίους σταλαγμίτες και σταλακτίτες στο οποίο έχτε εύκολη πρόσβαση χρησιμοποιώντας τα λεωφορεία που βρίσκονται στο λιμάνι.

Η ιστορία του νησιού

Η ιστορία της Αντιπάρου ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή όταν χρησιμοποιήτο το σπήλαιό της ως καταφύγειο. Οι αρχαιολογικές έρευνες στο Σαλιαγκό, μια χαμηλή τότε χερσόνησο στον ισθμό Πάρου-Αντιπάρου, έφεραν στο φως ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη του παλαιότερου οικισμού των Κυκλάδων, ενώ η άνθιση των πρωτοκυκλαδικών πολιτισμών της Πάρου, της Αντιπάρου και του Δεσποτικού συνεχίστηκε την 3η χιλιετία π.Χ., με την ανάδειξη νεκροταφείων, ειδών κεραμικής και με ειδώλια της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού από τις ανασκαφές στο Απάντημα, στο Σωρό, στις Πεταλίδες και στους Κρασάδες. Οι πρώτες ανασκαφές στο Δεσποτικό πραγματοποιήθηκαν το 1889 από το Χρήστο Τσούντα, αποκαλύπτοντας πρωτοκυκλαδικά νεκροταφεία, ενώ στην περιοχή Χειρόμυλοι βρέθηκαν ίχνη προϊστορικού οικισμού. Στο Στρογγυλό διασώζονται ερείπια νεολιθικού οικισμού, ενώ στον Κάβουρα ανακαλύφθηκαν ειδώλια της πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Είδη κεραμικής που χρονολογούνται στους γεωμετρικούς χρόνους μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία.